De termen antioxidanten en vrije radicalen komen we steeds vaker tegen. Welke functie hebben ze in ons lichaam? Antioxidanten betekent letterlijk ‘tegen zuurstof.’
Na alle informatie, adviezen en waarschuwingen over voeding in de media vragen velen van ons zich af wat we nu het beste kunnen eten. Welke voeding is goed voor ons en wat kunnen we beter laten staan? Een duidelijk antwoord zou welkom zijn en duidelijkheid scheppen in de verwarring die bij velen is ontstaan.
Goede, gezonde werkende darmen zijn belangrijk voor onze lichamelijke gezondheid. Meer dan 2/3 van onze afweer/weerstand wordt bepaald door onze darmen. Ook zijn onze darmen via ons zenuwstelsel verbonden met onze hersenen.
Het slikken van foliumzuur door de vrouw bij een zwangerschapswens is bij veel mensen bekend. Het verkleint de kans op een open ruggetje, hazenlip en open gehemelte van de baby. Het is echter niet de enige verstandige voorbereiding die kan worden gedaan.
De afgelopen jaren zijn er heel wat diëten en voedingsprogramma’s aan ons voorbij gekomen. Het starten met een nieuw dieet of voedingsprogramma gaat vaak goed.
Het eten van groente is voor de meeste kinderen geen vanzelfsprekendheid. Over het algemeen lukt het beginnen met een groentehapje bij baby’s nog redelijk goed.
Allergisch reageren op een stof/voedingsmiddel uit eenzelfde ‘familie’. Veel mensen zijn allergisch voor huisstofmijt, huidschilfers/veren van dieren, latex en/of pollen van bomen/gras(hooikoorts).
De meeste voedingsmiddelen die we eten zijn vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar. Ook groenten en fruit. Moderne teelt- en bewaarmethoden en goedkoop transport maken het mogelijk om heel wat groente- en fruitsoorten langer aan te bieden. Toch heeft het eten van seizoensproducten op het moment dat ze in onze eigen omgeving voorhanden zijn een groot aantal voordelen.
Steeds meer deskundigen komen tot de conclusie dat ons lichaam gebaat is bij een zo natuurlijk mogelijke voeding. Een voeding waar ons lichaam/ onze genen van nature op is/zijn ingesteld.
Er worden meer spelt-, en glutenvrije producten verkocht. Dat is ‘in’. Tot een aantal jaren geleden kocht je bij de bakker of in de supermarkt brood dat van tarwe was gemaakt.
Ondanks veel tegenstrijdigheden in diëten en gezondheidsprogramma’s zijn de bedenkers hiervan het er vrijwel allemaal over eens dat groente goed voor ons is en dat het verstandig is om hiervan een ruime hoeveelheid per dag te gebruiken.
Eten verbindt ons met onze omgeving. Als oorzaak of als gevolg. Het verbindt ons met de natuur, het milieu, de industrie, onze gezondheid en met kosten. Wat zijn de oorzaken, gevolgen en belangen van onze voedselkeuze?
Omega-3 vetzuren zijn goed voor ons. Dat klinkt velen bekend in de oren. Waar zijn ze goed voor, waar zitten ze in en hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze voeding genoeg van deze vetzuren bevat?